Pages

15 March 2012

Berdamailah dengan taqdirCP ~ Via blog Genta Rasa.


Rasulullah mengajar kita supaya berdoa dengan doa ini:”Ya Allah janganlah Engkau serahkan diriku kepada diriku sendiri walaupun sekelip mata.”

Mengapa? kerana diri kita lemah, ilmu cuma ‘sekerat’, kudrat kita terhad. Mana mungkin kita dapat mengharungi kehidupan yang begitu mencabar ini hanya bersandarkan kekuatan diri. Justeru, dalam doa itu Rasulullah saw berpesan agar serah dan pasrahkanlah hati serta diri kepada Allah.

Kita tidak mengetahui apa yang terbaik untuk diri kita sendiri. Kita hanya penerima, kita bukan Pemberi. Yang memberi ialah Allah, dan Allah menegaskan apa yang diberikanNya untuk kita adalah baik belaka. Namun akal kita tidak akan mampu mengetahui rahsia di sebalik yang pahit, pedih dan sakit. Mahunya yang manis-manis sahaja. Apatah lagi nafsu… ia akan memberontak apabila terjadi sesuatu yang berlawanan dengan kehendak tabienya.

Apabila berlaku sesuatu yang berlawanan dengan kehendak diri, berlakulah stres, marah dan sedih. Itu biasa. Hal itu sentiasa berlaku dalam kehidupan. Yang luar biasanya, apabila kita memilih untuk ‘berkelahi’ dengan takdir. Kita tidak menerima warna-warni kehidupan seadanya. Kita tidak berdamai dengan takdir sebaliknya memilih untuk memberontak, mempersoalkan dan melawannya. Persoalan kenapa? Mengapa? Sering menghantui jiwa.

Bayangkan kita sedang berjalan di tepi pantai sewaktu matahari mula terbenam. Warna di kaki langit menjadi jingga, oren dan kuning keemasan. Kita melihat dan menikmatinya sahaja. Kita tidak berkata, “sewajarnya ditambah warna kuning, dikurangkan warna jingga.”

Tidak! Kita tidak akan berkata begitu. Sebaliknya kita memilih untuk ‘bersahabat’ dengan alam dan menikmati lukisan alam seadanya. Hasilnya? Kita tenang. Kita nikmati alam seperti seadanya… akur kepada Pencipta senja.

Ironinya, sikap kita tidak begitu apabila berdepan dengan ‘lukisan takdir’ pada kanvas kehidupan kita. Sedangkan lukisan alam dan lukisan takdir itu sama-sama datangnya daripada Allah. Mengapa kita memilih untuk berkrisis dengan ketentuan Allah dan tidak mahu menerima semua itu seadanya?

Berusahalah dengan segala upaya yang dikurniakan Allah. Tidak salah, malah kita dituntut untuk mencorakkan kehidupan sendiri dengan panduan serta kekuatan yang dibekalkan oleh Allah jua. Namun, setelah berusaha dan bersusah payah semaksimumnya, letakkan segalanya di pinggiran. Jangan sekali-kali bersandarkan kepada diri, namun bertawakkal, bersangka baik dan berdoalah kepada Allah. Apapun nantinya hasilnya, katakan pada diri, “aku harap yang baik, Allah akan memberi yang baik.”

Jika yang diharapkan berlaku, syukur. Namun sekiranya berlaku sesuatu yang tidak dijangka dan tidak disangka… sabarlah. Belum tentu itu satu keburukan. Seringkali keberkatan, kebaikan dan kejayaan dibungkus oleh takdir dengan kepahitan, kerugian dan kegagalan. Seringkali kita gagal melihat hakikat ini ketika ia sedang berlaku… namun apabila sedikit masa berlalu barulah kita sedar, rupa-rupanya Allah takdirkan kita berundur ke belakang untuk mengambil lajak bagi melonjak lebih tinggi dan lebih jauh ke hadapan.

Inilah hakikat hidup yang dipilih Allah untuk kita. Kita akan terus berbaik sangka kepada Allah… DIA akan mengubat, melapang dan memberi kemenangan di sebalik setiap takdirNya. Ya, kita tidak akan tahu segalanya, kerana ilmu sekelumit cuma. Namun apabila Allah yang Maha Penyayang telah memilih itu kita maka yakinlah Kasih SayangNya sentiasa mendahului kemurkaanNya. Yang pahit itu akan menjadi ubat. Yang pedih itu akan menjadi penawar.

Jika itulah suara hati kita, mana mungkin kita gelisah, resah dan stres keterlaluan? Yakinlah, kita hamba Allah… Allah tidak akan mengecewakan kita!


*
*
*

jika kita dah berusaha sungguh-sungguh kan, hubungan dengan Allah dan sahabat3 kita jaga, tiba-tiba Allah izin tak dapat jawab jugak exam. kef ye??

respon yang saya dapat,


sesungguhnya Allah bersama dengan sangkaan hambanya. Allah nak uji sangka baik kita dengan Allah bila-bila masa je. kalau kita dah taat dengan Allah, jaga ibadah kita, belajar pun rajin. tiba-tiba Allah tak bagi. takpa, kita teruskan usaha kita, apa makna kejayaan yang kita dapat kalau ia semakin jauhkan diri kita dengan Allah. ada orang berjaya lupa terus pada Allah. sebab tu Allah tak bagi sekarang. jadi itu bukan utama yang kita harap. yang kita harap Nilai dan Redha Allah. Allah bukan nak tengok natijah tapi usaha kita. mengapa harus kecewa selagimana kita kejar redha Allah, bukan redha yang lain.

cakap memang senangkan, tapi bila saya sendiri teruji, itulah hakikat sebenar keyakinan saya pada Allah !

[mashaAllah kalam jameel, Jazakallah adinda Muhammad]kak fifah,

ujian Allah ni ada dua kemungkinan. samaada Allah nak uji sebab sayang atau murka. kalau kita dah tak buat maksiat, inshaAllah ujian ni tanda Allah sayang. mungkin tak cukup bersungguh lagi kita berusaha atau tak cukup bersungguh lagi kita berdoa.
btw, hanya Allah yang tahu bila masa yang paling sesuai kejayaan menjadi milik kita. kita hamba terus berusaha dan berdoa. Allahua3lam.


[Jazakillah adinda Waheedah]


Ayah pun selalu pesan,

Ayah yakin dengan anak-anak ayah ni. usaha sungguh-sungguh dulu, natijah kita serah pada Allah.

ayah tak marah pun kalau kak long dapat result rendah, yang penting kak long kene usaha sungguh-sungguh dulu. boleh??p/s : mood sad coz kecundang dalam imtihan awal, asalib bahas n tilawah 2.


Husnuzhon billah ya Afifah Solehah !

No comments:

Post a Comment