Pages

09 June 2011

Fursah Saeedah

[hari ini di terengganu. buat warga terengganu, jangan lepaskan peluang keemasan ni]


[Sheikh bersama Ustaz Abu Ubaidah, student Syria]


[sesi temu bual bersama wakil ulama' palestina]sharing dari Akh Afdholul Rahman yang sama-sama mendengar perkongsian dari Sheikh Abu Bakar Al-Awwidah di Majid Al-Falah, Penang.


MUQADDIMAH

Nama beliau adalah Syeikh Abu Bakar Al-Awawidah. Beliau adalah Penasihat Kanan Ulama' Palestin. Mempunyai 8 orang anak - 5 lelaki 3 perempuan. Matanya buta kerana ditembak dengan laser oleh Yahudi laknatullah. Raut wajahnya seolah-olah menampakkan umurnya begitu tua, tetapi umurnya sekitar 40 hingga 50 tahun baru. Dihukum penjara selama 500 tahun oleh Yahudi laknatullah.

Beliau datang ke Malaysia kali ini ditemani anaknya, Uwais, untuk menjalani rawatan bagi menyembuhkan penglihatan beliau dengan izin Allah.

Beliau singgah memberi perkongsian di Masjid Al-Falah, Pengkalan Tambang, Pulau Pinang pada 8 Jun 2011 selepas Maghrib.


KALAM BELIAU YANG MENYUNTIK SEMANGAT DI JIWA

Syeikh memulakan ucapannya dengan penuh kasih dan mahabbah mengatakan bahawa "Aku mencintai kalian keranaAllah. Bagaimana mungkin aku tidak mencintai kalian sedang kalian adalah orang-orang yang solat, orang yang rukuk, orang yang sujud, orang yang memilih untuk menyembah Allah Taala?"

Syeikh memuji Malaysia kerana Malaysia antara negara Islam yang maju. Sekarang, seluruh dunia memandang kepada Malaysia. Rakyat Malaysia mempunyai tanggungjawab untuk membangunkan Islam. Dan amal menuju Allah terletak di atas pundak kalian, wahai rakyat Malaysia.

Palestin bukanlah semata-mata untuk rakyat Palestin, tetapi untuk seluruh ummah.


INTRODUKSI : MASJID AQSA YANG DIMULIAKAN

Merupakan qiblat awal daripada dua qiblat ummat Islam.

Masjid Al-Aqsa merupakan salah satu daripada tiga masjid yang agung dalam Islam. Merupakan masjid yang ketiga. Jika sekiranya kita mempertahankan Masjid Al-Haram di Makkah dan Masjid An-Nabawi di Madinah dengan darah kita, dengan harta kita, maka kita wajib juga mempertahankan Masjid Al-Aqsa dengan darah dan harta kita.

Syeikh membacakan hadith Nabi s.a.w.

لا تشد الرحال إلا إلى ثلاثة مساجد: المسجد الحرام، ومسجد الرسول صلى الله عليه وسلم، ومسجد الأقصى."."

"Janganlah kamu bersusah-susah untuk bermusafir kecuali pada 3 masjid : Masjid Al-Haram, Masjid Rasul s.a.w. dan Masjid Al-Aqsa."

Sambung syeikh:

Palestin adalah bumi yang dimuliakan dengan darah para Nabi seperti Nabi Zakaria a.s. dan di sana terdapat banyak maqam para Nabi. Palestin juga adalah bumi yang dimuliakan dengan para sahabat sebagai contoh Saidina Umar Al-Khattab. Palestin juga adalah bumi yang dimuliakan dengan para pejuang Islam seperti Solahuddin Al-Ayyubi.

Solahuddin Al-Ayubi telah berpesan bahawa Palestin adalah amanah untuk ummat Islam.


APA KEWAJIPAN KITA SEBAGAI MUSLIM TERHADAP BUMI PALESTIN?

Syeikh berkata : Jihad di jalan Allah.

Syeikh membacakan ayat Al-Quran daripada surah Al-Imran ayat 142 yang bermaksud:
"Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga padahal belum nyata bagi Allah orang-orang yang berjihad di antaramu, dan belum nyata orang-orang yang sabar."

Syeikh membacakan hadis:

مَنْ مَاتَ وَلَمْ يَغْزُ وَلَمْ يُحَدِّثْ بِهِ نَفْسَهُ مَاتَ عَلَى شُعْبَةٍ مِنْ نِفَاقٍ
“Barang siapa yang mati dan belum berperang dan tidak terlintas dalam dirinya untuk berperang, maka dia mati dalam prilaku orang munafik”.(H.R. Muslim)

Jika sekiranya kita tidak mampu berjihad dengan diri dan nyawa kita, maka berjihadlah dengan harta benda kita.

Sesungguhnya setiap Muslim memiliki senjata yang ampuh. Doa adalah senjata yang tidak dimiliki oleh orang lain kecuali Muslim.


PESANAN WANITA PALESTIN KEPADA WANITA MALAYSIA

Syeikh membawakan pesanan nisa' (wanita) dari Palestin untuk wanita di Malaysia. Pesan mereka:

"Kami telah korbankan diri kami, suami-suami kami dan anak-anak kami, maka apa yang telah kalian korbankan?"

Syeikh membawa contoh seorang wanita yang bernam Fatimah An-Najar yang telah mengebom dirinya bersama tentera Israel.


BEBERAPA BERITA GEMBIRA

1) Revolusi rakyat yang telah berlaku di Mesir, Libya, Tunisia dan beberapa negara Arab lain mempunyai kebaikannya. Pintu Rafah telah dibuka.

2) Pada 15/5/ 2011, penduduk Palestin yang berada di negara jiran seperti Syria, Jordan dan sebagainya mendekati sempadan Palestin untuk memberi tekanan kepada Israel. Jumlah mereka yang asalnya ribuan bertambah menjadi puluh ribuan. Berkumpul setiap hari di sempadan untuk memberi tekanan kepada Israel.

3) Juga setiap hari, ribuan penduduk Palestin akan bergerak dengan bas menuju Masjid Al-Aqsa untuk menunaikan solat jemaah di sana sebagai satu usaha untuk mempertahankan masjid Al-Aqsa. Mereka menuju ke sana dengan bas yang bernama 'Al-Bayarik'.

4) HAMAS dan FATAH telah bergabung dan bersatu dalam usaha mempersiapkan Palestin untuk dibebaskan dari cengkaman Israel. Mereka bekerjasama membangunkan sekolah-sekolah, pusat tahfiz, hospital-hospital.


PENUTUP : PEMBINAAN GENERASI PEMUDA SEPERTI MEREKA

Beberapa soalan telah dilontarkan kepada syeikh. Soalan yang terakhir ditanya adalah tentang rahsia pembinaan generasi pemuda seperti pemuda di Palestin yang tidak takutkan Zionis Israel.

Syeikh berkongsi tentang kaedah melahirkan generasi pemuda seperti pemuda-pemuda Palestin.


Kata syeikh: Mereka perlulah ditanam dengan didikan untuk TAKUT semata-mata kepada Allah, bukan kepada yang lain. Diajak untuk menghidupkan masjid. Dididik dengan Al-Quran dan as-sunnah. Dididik untuk beramal seperti qiamullail dan sebagainya. Dididik supaya terbentuk akidah, akhlak dan rasa takut kepada Allah.

Akhirnya akan terbentuklah dalam hati mereka tenaga IMAN !


Wallahu a'lam.

Catatan ringkas.
8 JUN 2011.
Selepas Maghrib.
Masjid Al-Falah, Pengkalan Tambang.

nota kaki :

~ rindu untuk bersama kalian disana join program ni !!

~ Alhamdulillah muaddal saya makin ..... terima kasih atas taqdirmu ya Allah.

~ cuti berbaki 2 hari lagi before masuk fasal soifi. Do pray 4 me teman-teman.


2 comments:

  1. semoga terus bersemangat yee mnempuh ari mendatsng adikku,sme2 kita bernakhoda dlm kapal yg sama untuk ke puncak kjyaan,menggapai redhaNya demi mncr mutiara2 ilmu...ameen..

    ReplyDelete
  2. moga bukan hanya semngat yang berkobar-kobar untuk flilistine

    biar dibenarkan dengan iqrar,amalan dan tindakan

    -syumul

    ReplyDelete